
ΠΑΡΟΣ - ΚΑΤΑΛΕΥΚΗ ΣΑΝ ΜΑΡΜΑΡΟ
Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά και ακολουθεί η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο. Η Μάρπησσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα με γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής. Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο, ενώ κοντά στο χωριό υπάρχουν αρκετά μοναστήρια. Το Πίσω Λιβάδι είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι με πανέμορφο οικισμό του Δρυού, τρεχούμενα νερά και πολλές παραλίες. Το χωριό Μάρμαρα πήρε το όνομά του από τα μάρμαρα που στόλιζαν τα αρχοντικά και τους ναούς του ενώ στολίδι του χωριού είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας Μαρμαριανής δείγμα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής.
Οι Λεύκες είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο, ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο της Πάρου που διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του. Η Αλυκή, ένα ήρεμο ψαροχώρι, προσελκύει όσους αναζητούν γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές καθώς έχει από τις ωραιότερες παραλίες προστατευμένες από τα μελτέμια. Στολίδι της Πάρου είναι ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα και αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα, μετά του Αγίου Όρους. Η «Παρία λίθος» είναι το μάρμαρο με το οποίο έχουν κατασκευαστεί πασίγνωστα γλυπτά όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου εκτίθενται νεολιθικά ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό στο νησάκι Σάλιαγκο, όπως το μαρμάρινο ειδώλιο της "Χοντρής Κυρίας", θαυμάσια πήλινα αγγεία και το άγαλμα της Νίκης. Στο Κάστρο που το έκτισε ο δούκας της Νάξου Μάρκος Σανούδος τον 13ο αιώνα υπάρχουν μικρά εκκλησάκια και πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη. Το Ασκληπίο είναι ο νότιος παραλιακός δρόμος που οδηγεί στον λόφο της Αγίας Άννας όπου αποκαλύφθηκε ένας χώρος λατρείας του θεού της Ιατρικής Ασκληπιού το 4ου π.Χ. αιώνα. Κοντά στην Παροικία, στην κοιλάδα των Ψυχοπιανών, βρίσκεται η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες. Το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα, που βρίσκεται πάνω σε λόφο περιλαμβάνει εκτός απ' τον βωμό έναν ναό της Άρτεμης κι έναν μικρό χώρο για συμπόσια.























Η Πάρος έχει αμέτρητες παραλίες, οργανωμένες και μη, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλους τους επισκέπτες. Η Χρυσή Ακτή είναι η μεγαλύτερη και η ομορφότερη από τις παραλίες της Πάρου διάσημη για την κατάξανθη αμμουδιά της και τα ιδανικά για wind surf ρεύματα της. Η παραλία Μοναστήρι οφείλει το όνομα της στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο. Στα Λιβάδια είναι δύο συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες που είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, κυρίως λόγω της εγγύτητας τους με το λιμάνι και την πρωτεύουσα. Στην παραλία Πούντα Beach Club η διασκέδαση στη νοτιοανατολική πλευρά της Πάρου δίνει μοναδική ατμόσφαιρα στο νησί. Το κοσμοπολίτικο, πολύβουο, παραλιακό κλαμπ Πούντα είναι χτισμένο αμφιθεατρικά με ονειρεμένη θέα στο Αιγαίο.
Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων που παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Τα παστελάρια, αλλά και οι παραδοσιακοί ζαχαρομπακλαβάδες είναι τα διάσημα επιδόρπια του νησιού. Ο ζαχαρομπακλαβάς είναι ένα γλυκό με παράδοση που συνήθιζαν να φτιάχνουν για τα γιορτινά τραπέζια. Τα Παριανά τυριά, το ανθότυρο, το τουλουμίσιο, το λαδοτύρι και η ξυνομυζύθρα είναι μερικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μοναδική γεύση. Τα τοπικά φαγητά του νησιού είναι τα κάλφα με σκορδαλιά, τα ρεβίθια φούρνου, οι αγκινάρες με κουκιά, το ρύζι με γλυκοκολόκυθο και τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά κ.α.. Ξεχωριστά πιάτα αποτελούν η κακαβιά, το σαλατούρι, που είναι σαλάτα με σαλάχι, οι ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα και οι κολοκυθοκορφάδες.