Νάξος

ΝΑΞΟΣ - ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εκτός όμως από τις ειδυλλιακές παραλίες έχει άγρια βουνά, μεσαιωνικά κάστρα, ιστορικά μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες. Μπροστά στο λιμάνι, είναι το νησάκι με το ασυνήθιστο σε όλο το Αιγαίο μνημείο, την τεράστια πόρτα, επονομαζόμενη ως «Πορτάρα». Είναι μια μεγάλη, μαρμάρινη πύλη στη νησίδα Παλάτια, που σήμερα ενώνεται με τη Χώρα της Νάξου και είναι ό,τι απέμεινε από το ναό του Απόλλωνα. Από τα ομορφότερα και τα πιο παραδοσιακά χωριά της Νάξου είναι η Ποταμιά που αποτελείται από τέσσερις οικισμούς: την Απάνω Ποταμιά, τη Μεσαία Ποταμιά, την Κάτω Ποταμιά και το Λιεράδο.

Ο Κούρος του Απόλλωνα βρίσκεται στην είσοδο ενός παλιού λατομείου πολύ κοντά στην είσοδο του χωριού Απόλλωνα, 50 χιλιόμετρα από την Χώρα. Ο επιβλητικός πύργος της Αγιάς (12 χλμ. από τη Φανερωμένη), αποτελεί μνημείο του 17 ου αι. Ο Κούρος των Μελάνων που έχει φτιαχτεί περίπου το 570 π.Χ. βρίσκεται στην περιοχή Φλερίο έξω από το χωρίο των Μελάνων και αποτελεί από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της Ναξιακής τέχνης. Ο Πύργος του Φραγκόπουλου Δέλλα Ρόκα στο Κουρουνοχώρι είναι από τους παλαιότερους πύργους στη Νάξο αποτελείτε από τρεις ορόφους και αμυντική οχύρωση όπως αμυντικές επάλξεις, ζεματίστρες, κλουβιά και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Ο παλαιόπυργος της Πλάκας βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Τρίποδες και στην παραλία της Πλάκας και ήταν παρατηρητήριο παρατηρητήριο από το οποίο ειδοποιούσαν για την άφιξή πειρατών. Το χωριό Τρίποδες ή Βίβλος είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Νάξου στο πέρασμα προς παραλίες Καστράκι, Αλυκό, Πυργάκι Μικρή Βίγλα και Ορκό και ανήκει στα Λιβαδοχώρια. Στο χωριό Φιλότι βρίσκεται ακόμα ένας βενετσιάνικος πύργος, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η όμορφη μαρμάρινη κρήνη. Ο πύργος είναι στο κέντρο του χωριού, μπορείτε να τον επισκεφθείτε και στην αυλή του θα δείτε και έναν νερόμυλο. Το Χαλκί είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο και εύφορο χωριό που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του.

Η Mικρή Βίγλα είναι διεθνής τόπος συνάντησης για τους λάτρεις του windsurf καθώς και του kitesurf -ενός παρεμφερούς και όλο και πιο δημοφιλούς σπορ. Ο Άγιος Γεώργιος είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία της Χώρας με αμμουδιά ρηχά νερά, προστατευμένη από τους ανέμους. Η παραλία του Άγιου Προκόπη έχει άμμο και πεντακάθαρα διάφανα νερά ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Η ατέλειωτη αμμουδιά της Αγίας Άννας αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Άγιου Προκόπη με χαρακτηριστικό το δάσος με τους σπάνιους κέδρους που φύονται μέσα στην άμμο. Η παραλία της Παρθένου, έχει καθιερωθεί σαν τόπος συνάντησης των φίλων της ιστιοσανίδας από όλο τον κόσμο.

Τοπικά προϊόν που αναγνωρίζεται διεθνώς είναι οι ναξιώτικες πατάτες, η ιστορία των οποίων ξεκινάει τον 19ο αιώνα. Από τα ντόπια κρεατικά ξεχωρίζουν το χοιρινό ρόστο, το χοιρινό φρικασέ με προβάτσες, ο κρασάτος κόκορας, το λεμονάτο κουνέλι, το κατσικάκι, η βραστή ζούλα, ο «καλόγερος», το κοκκινιστό μοσχαράκι. Λόγω της κτηνοτροφίας στο νησί ξεχωρίζουν τα Ναξιώτικα τυριά, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ξυνότυρο και η ξυνομυζήθρα. Το διάσημο τοπικό λικέρ κίτρου παρασκευάζεται από τα αρωματικά φύλλα της κιτριάς με οικογενειακές συνταγές. Για γλυκό πρέπει να δοκιμάσει κανείς μελαχρινό, καρυδόπιτα με μικρή ποσότητα κίτρου, σερβιρισμένη με παγωτό καϊμάκι και πρόβειο γάλα. Τα γλυκά του κουταλιού βασίζονται σε εσπεριδοειδή που παράγονται στο νησί όπως πορτοκάλι, λεμόνι, νεραντζολέμονο, φράπα αλλά και κυδώνι, κολοκύθα, αγριοκορόμηλο, καρπούζι, βερίκοκο, αχλάδι, σταφύλι, μελιτζανάκι, ροδάκινο, βύσσινο, ακόμα και μπανάνα-ακτινίδιο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by