Μήλος

ΜΗΛΟΣ - ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Μήλος είναι γνωστή στους περισσότερους ως ο τόπος όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο τώρα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Είναι ένα ολόκληρο ηφαιστειακό «οικοδόμημα», που χτίστηκε σιγά σιγά από διαδοχικές υποθαλάσσιες εκρήξεις. Ειδυλλιακά τοπία, αμέτρητες ονειρεμένες παραλίες και γραφικοί οικισμοί συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Χαρακτηριστικό της Μήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη των κατοίκων. Οι κάτοικοί της Μήλου ζούνε σε οχτώ χωριά την Πλάκα, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, τις Πλάκες, τον Tριοβάσαλο τον Πέρα Tριοβάσαλο, την Tρυπητή, τα Πολλώνια, την Zεφυρία και τον Aδάμαντα.

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού που χαρακτηρίζεται από τη νησιώτικη αρχιτεκτονική και έχει θέα προς τον κόλπο της Μήλου. Με κατεύθυνση την Πλάκα υπάρχουν δυο πυκνοκατοικημένα χωριά, ο Τριοβάσαλος με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και ο Πέρα Τριοβάσαλος με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το Κάστρο στην κορυφή του λόφου όπως λέγεται κατοικήθηκε από τα μεσαιωνικά χρόνια ενώ σήμερα είναι ακατοίκητο αλλά προσφέρει θέα και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Μετά την Πλάκα, είναι το χωριό Τρυπητή με τους γραφικούς ανεμόμυλους. Σημαντικοί είναι επίσης οι αιγαιοπελαγίτικοι οικισμοί του νησιού τα Μαντράκια, το Φυροπόταμο, η Αρετή,  το Φουρκοβούνι και το Κλήμα που αποτελούν μικρά ψαράδικα λιμανάκια.

            Το Σαρακίνικο είναι ένας ηφαιστειακός σχηματισμός, με απουσία βλάστησης σε συνδυασμό με λευκά πετρώματα που δίνει την εντύπωση σεληνιακού τοπίου. Γραφικός είναι ο κολπίσκος του Κάπρου και το σπήλαιο του Παπάφραγκα στο οποίο μπορεί να κατέβει κανείς με σκαλοπάτια και να κολυμπήσει στη μικρή αμμουδιά του. Γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο είναι χτισμένη η Πολλώνια, με αμμώδη παραλία, τις αρμυρές, τα κατάλευκα σπιτάκια, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου. Τα Γλαρονήσια, ένα δημιούργημα της φύσης, είναι ένα σύνολο εξάπλευρων ράβδων μοναδικής ομορφιάς που αναδύονται από την θάλασσα. Από την περιοχή του Κήπου ξεκινάει σκάφος για τις παραλίες του Γέροντα, Κλέφτικου, Γέρακα αλλά και των Θειωρυχείων.

Μερικά από τα μουσεία της Μήλου, που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο είναι το Λαογραφικό, το Μεταλλευτικό, το Εκκλησιαστικό, το Ναυτικό με σημαντικότερο το Αρχαιολογικό μουσείο με το αντίγραφο του περίφημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Οι κατακόμβες αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης των πρώτων χριστιανών για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και αποτελούν ένα μεγαλοπρεπές παλαιοχριστιανικό μνημείο. Το αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο βρίσκεται στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στην Τρυπητή και το Κλήμα το οποίο κατασκευάστηκε από τους κατοίκους κατά την Ελληνιστική περίοδο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου στεγάζεται στην Πλάκα και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική περίοδο.

Η Μήλος έχει τα πιο ωραία νερά στις Κυκλάδες με περισσότερες από 70 παραλίες, η καθεμία με το δικό της χαρακτηριστικό. Παλιοχώρι, Αγ. Κυριακή, Προβατάς, Τσιγκράδο, Φυριπλάκα, Χιβαδόλιμνη, Αγ. Σώστης, Φυροπόταμος, Γέροντας, Καστανάς είναι μερικά από τα 75 ακρογιάλια της Μήλου. Παραλίες με βότσαλα, με ψιλή άμμο, με γαλάζια νερά, με πράσινα νερά, με βράχια, οργανωμένες παραλίες ξεχωρίζουν στο νησί. Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Πανέμορφη είναι η αμμουδιά της Αλογόμαντρας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο φυσικός κόλπος του νησιού και οι πολλές μεγάλες παραλίες του προσφέρονται για όλα τα αθλήματα όπως wind surfing, water ski, jet ski, beach tennis - volley, canoe - kayak, καταδύσεις και ψάρεμα.

Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα της Μήλου περιέχει τοπικά τυριά και πίτες όπως τις φλαούνες που είναι σιροπιαστά σπανακοπιτάκια καθώς και τα χειροποίητα σκορδολάζανα. Χαρακτηριστικό της Μηλέικης κουζίνας είναι τα πιταράκια, με γέμιση από πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο, η καρπουζόπιτα (παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι) και φυσικά το γλυκό κουφέτο που παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα και σερβίρεται σε γάμους και αρραβώνες. Χειροποίητα ζυμαρικά (ταλιατέλες, μάτσι), συνταγές όπως τα σκορδολάζανα, τα αμυγδαλωτά, τα ραφιόλια, η αλιάδα και το κυδωνόπαστο είναι από τις γεύσεις που ξεχωρίζουν. Η νυχτερινή ζωή της Μήλου είναι σε σχετικά ήρεμους τόνους και συγκεντρώνεται γύρω από το λιμάνι και την Πλάκα με τα μπαράκια για ρομαντικά ηλιοβασιλέματα αλλά και διασκέδαση μέχρι πρωίας. Η νύχτα με γεμάτο φεγγάρι στο Σαρακίνικο. με το ολόλευκο τοπίο που μπορείς να το περπατήσεις είναι μοναδική και πρέπει να το δει κάθε επισκέπτης.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by