
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ - ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Τα Κουφονήσια είναι σύμπλεγμα τεσσάρων νησίδων νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, η Κέρος και το Γλαρονήσι. Ανήκουν στις λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες, ένα σύμπλεγμα νησιών που περιλαμβάνει την Δονούσα, την Σχοινούσα και την Ηρακλειά. Το όνομά τους οφείλεται στα κούφια βράχια σε πολλά σημεία των ακτών τους. Στο νησί δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο καθώς όλες οι διαδρομές είναι εφικτές με τα πόδια. Μόνο το Άνω Κουφονήσι είναι κατοικημένο και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάμπινγκ ενω μαγεύει με τα νερά του. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, κρύα, γαλαζοπράσινα και τόσο ξεχωριστά που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι βρίσκεται στις Κυκλάδες. Είναι ένα ψαροχώρι στο οποίο όλες οι οικογένειες ασχολούνται με την αλιεία και διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό του. Στο δεύτερο γραφικό λιμάνι του Άνω Κουφονησίου, που ονομάζεται Παριανός, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα αλιευτικά σκάφη του νησιου.
Στο Άνω Κουφονήσι βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Χώρας που είναι και ο μοναδικός του νησιού, ακριβώς πάνω από το μικρό λιμάνι το οποίο στολίζει ο λευκός ανεμόμυλος. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ο προστάτης του νησιού ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο μπορεί να θαυμάσει κανείς εκθέματα που είναι προσφορά των κατοίκων. Το καρνάγιο στην περιοχή Λουτρό αποτελεί σταθμό στην ιστορία του νησιού και είναι χώρος επισκευής και συντήρησης σκαφών. Oι παραλίες του νησιού είναι διαδοχικοί κολπίσκοι με αρκετά ρηχή θάλασσα, πάντα δροσερή και πεντακάθαρη και είναι προσβάσιμες με τα πόδια. Οι παραλίες Χαρακόπου και Πλατιά Πούντα είναι οι πιο πολυσύχναστες, έπειτα ο Φανός είναι πιο ήσυχη επιλογή ενώ το Πορί είναι η πιο απομακρυσμένη. Ανάμεσα στην Πλατιά Πούντα και το Πορί βρίσκεται η Πισίνα ένας εντυπωσιακός κόλπος, μια φυσική πισίνα ιδανική για βουτιές. Ακολουθεί η κρυφή παραλία με τις σπηλιές, το «Γάλα», όπου τα νερά της γίνονται κατάλευκα από τους αφρούς. Στην άκρη του κόλπου βρίσκεται κρυμμένη μία μικρή σπηλιά γνωστή ως «Το Μάτι του Διαβόλου» που δεν είναι ορατή από το μονοπάτι.
Το Κάτω Κουφονήσι που το επιλέγουν αρκετοί για κάμπινγκ είναι προσβάσιμο καθημερινά με ημερήσιες εκδρομές που γίνονται με καΐκια για στιγμές χαλάρωσης στην ξεχωριστή παραλία Νερό. O Κέρος είναι ακατοίκητο νησί αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα Κουφονήσια καθώς αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδίτικου πολιτισμού και ένα από αυτά είναι το πρώτο κυκλαδικό νεκροταφείο. Οι παραλίες του νησιού είναι πανέμορφες και αξίζει κανείς να τις επισκεφτεί. Σε ένα νησί το οποίο φημίζετε για την αλιευτική του παράδοση δε θα μπορούσε παρά να δοκιμάσει κανείς τα φρέσκα ψάρια και τους θαλασσινούς μεζέδες. Το κοκκινιστό πατατάτο με κρέας κατσικιού και πατάτες είναι ένα πιάτο που σερβίρεται σε γιορτές και πανηγύρια. Τυροπιτάρια (με δυόσμο και μυζήθρα), γιαπράκια και χορτόπιτες, ξεροτήγανα, μελιτίνια (μυζηθροπιτάκια) και παστέλι με ντόπιο μέλι είναι μερικές ξεχωριστές τοπικές συνταγές.

























Η Δονούσα, το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων είναι γνωστό ως ένα «καταφύγιο χαλάρωσης» το οποίο «μαγεύει» με την ομορφιά του. Ο Σταυρός, ή Κάμπος όπως τον αποκαλούν είναι το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού που ξεχωρίζει για τα αυθεντικά κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά του. Μερικά από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει κανείς είναι η Σπηλιά του Τοίχου, η Φωκοσπηλιά στο Κάβο του Μοσχονά που αποτελεί καταφύγιο φώκιας, τα ερείπια των οικισμών της γεωμετρικής περιόδου, η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, η εκκλησία της Παναγιάς και η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη. Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες όλων των Κυκλάδων τις συναντά κανείς σ’ αυτό το νησί. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι το Βαθύ Λιμενάρι, ο Όρμος του Κέδρου τον οποίο χαρακτηρίζει το ναυάγιο ενός Γερμανικού πλοίου, ο Όρμος του Λιβαδιού, ο Φικιός και η Καλοταρίτισσα.
Η Σχοινούσα που ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών και αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για αποδημητικά πουλιά. Η πρωτεύουσα Χώρα ξεχωρίζει με τα άσπρα σπίτια και τα γραφικά σοκάκια χαρίζοντας μοναδική θέα από το λόφο. Λιμάνι του νησιού είναι το Μερσίνι ένας σταθμός μικρών σκαφών ενώ η Μεσαριά είναι ένας μικρός αγροτικός οικισμός που αποτελείται από χωράφια. Σημαντικές είναι η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής, με την εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Ύμνου και η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι παραλίες του νησιού που ξεχωρίζουν είναι το Μερσίνι, ο Γερο-Λιμιώνας, το Φύκιο, η Ψιλή Άμμος, η Φουντάνα, ο Αλμυρός, του Λιώλιου, η Αλυγαριά, το Λιβάδι, το Τσιγκούρι και το Σιφνέικο. Το νησί φημίζεται για τη βραβευμένη Φάβα και τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα του.
Η Ηρακλειά ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και είναι το μυθικό νησί που ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα. Σύμφωνα με το μύθο στην επιστροφή προς την Ιθάκη πιάστηκαν όμηροι από τον Κύκλωπα Πολύφημο και για να αποδράσουν τον τύφλωσε ο Οδυσσέας. Το νησί αποτελείται από δυο οικισμούς την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, που είναι από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων είχε δημιουργηθεί για καταφύγιο. Απέναντι από την είσοδο του είναι μια σπηλιά, που λέγεται ότι ήταν η κατοικία του γίγαντα Πολύφημου. Στο κάστρο στο Λιβάδι υπάρχουν ερείπια από ένα κάστρο ελληνιστικής περιόδου και από το Ναό της Θεάς της Τύχης. Οι παραλίες της Ηρακλειάς είναι καθαρές με κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά με πιο χαρακτηριστικές αμμουδερές τον Άγιο Γεώργιο, το Λιβάδι, τη Βορεινή Σπηλιά και την Αλιμιά, με ορόσημο το ναυάγιο του γερμανικού υδροπλάνου. Βοτσαλωτές είναι οι παραλίες Τουρκοπήγαδο, Αμμούδι του Μέριχα και Καρβουνόλακος, ενώ βραχώδεις είναι ο Ξυλομπάτης και η Βάλα.