
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ - ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ
Η Αντίπαρος είναι ένα πανέμορφο νησί των Κυκλάδων ακριβώς δίπλα στην Πάρο ιδανική για ήρεμες, εναλλακτικές διακοπές ή για διακοπές για όλη την οικογένεια. Η Αντίπαρος είναι και ο μοναδικός οικισμός τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν και Κάστρο, λόγο του φημισμένου Ενετικού Κάστρου που έχτισε ο άρχοντας Λορεντάνο. Είναι γοτθικού ρυθμού, αποτελεί οργανωμένο πολεοδομικό συγκρότημα και έναν από τους πιο ενδιαφέροντες μεσαιωνικούς οικισμούς των Κυκλάδων. Αναπόσπαστο στοιχείο του κάστρου είναι οι νυχτερίδες που ξεπροβάλλουν με τη δύση του ηλίου. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αντίπαρου φιλοξενεί πολλά παλιά αντικείμενα, κυκλαδικά ειδώλια, παραδοσιακές στολές της Αντιπάρου και φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφή του Δεσποτικού. Στο νησί θα βρει κανείς 50 περίπου μικρές ή μεγαλύτερες εκκλησίες που αποτελούν πόλο έλξης. Ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους ενώ μερικές παρουσιάζουν και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Από τα πιο σημαντικά σπήλαια του κόσμου, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους είναι αυτό της Αντιπάρου που έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αποτελεί φυσικό αξιοθέατο. Σταλακτίτες, σταλαγμίτες (ο αρχαιότερος ηλικίας 45 εκατομμυρίων χρόνων) μαγεύουν τους επισκέπτες κατά την εξερεύνηση διασχίζοντας το μέσω των 411 σκαλοπατιών του σπηλαίου. Το 1840 ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθωνας επισκέφθηκε το σπήλαιο και χάραξε το όνομά του πάνω σ’ έναν σταλαγμίτη γι’ αυτό και μια αίθουσα ονομάζετε Βασιλική. Στην σπηλιά μπορεί να πάει κανείς με σκάφος ή με λεωφορείο από την χώρα. Το κάμπινγκ του Θεολόγου στην Αντίπαρο είναι από τα διασημότερα του Αιγαίου με φυσική σκιά από κέδρους ενώ οι φυσιολάτρες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πεζοπορικές διαδρομές τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε ορεινές περιοχές με πανέμορφη θέα.
Δυτικά της Αντιπάρου υπάρχουν τέσσερα μικρά νησιά μεγάλου αρχαιολογικόυ ενδιαφέροντος το Δεσποτικό, το Τσιμιντήρι, τον Σάλιαγκο και το Στρογγυλό τα οποία είναι ακατοίκητα. Στο Δεσποτικό υπάρχουν τμήματα ενός αρχαίου ναού από τους κλασσικούς χρόνους και το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας που γιορτάζεται από τους Αντιπαριώτες ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Στον Σάλιαγκο, βρίσκεται ο νεολιθικός οικισμός του 4000 π.χ. με σπουδαία ευρήματα, μέρος των οποίων εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παροικιάς. Στο Τσιμητήρι, υπάρχουν τα θεμέλια από οικοδομήματα της αρχαιότητας, όπως τάφους της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Στο Στρογγυλό υπάρχουν τα ερείπια μιας μικρής μεταβυζαντινής εκκλησίας, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μέλη αρχαίου οικοδομήματος. Τα νησάκια μπορεί να τα επισκεφτεί κανείς με καΐκι από τον Άγιο Γιώργη.


























Το νησί φημίζεται για τις μαγευτικές παραλίες του πολλές από τις οποίες έχουν χρυσή άμμο και γαλανά νερά. Η παραλία του Σωρού είναι από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες του νησιού της οποίας τα νερά είναι σχετικά βαθιά. Ο Άη Γιώργης, είναι ένας πανέμορφος, απάνεμος κόλπος με θέα το Δεσποτικό με γαλαζοπράσινα δροσερά νερά, ήσυχος και με σκιές από τα πετρώματα ιδανικός για υποθαλάσσιες εξερευνήσεις. Οι Ψαραλυκές είναι δυο οργανωμένες παραλίες με ολόχρυση άμμο και φυσική σκιά από αλμυρίκια ενώ η Παναγιά, απλώνεται σε έναν μεγάλο κόλπο με κρυστάλλινα νερά και βότσαλο. Το Σιφνέικο επίσης που μαγεύει με τα καθαρά νερά και τη θέα μέχρι τη Σίφνο από όπου πήρε το όνομά της είναι από τις καλύτερες παραλίες στην Αντίπαρο. Η πιο ρηχή παραλία είναι του Αγ. Σπυρίδωνα με αλμυρίκια και καταγάλανα νερά. Η παραλία της Καλαργυρούς, είναι η πιο ήρεμη παραλία του νησιού με χρυσή άμμο και βραχώδη βυθό. Η παραλία του Κάμπινγκ μαγεύει με τα καθάρια, γαλαζοπράσινα νερά και σε ένα μέρος της επιτρέπεται ο γυμνισμός.
Τα φαγητά στην Πάρο, εκτός από τη νοστιμιά τους, χαρακτηρίζονται και από την υψηλή διατροφική τους αξία. Το χταπόδι στα κάρβουνα είναι ένας από τους πιο γνωστούς μεζέδες της Αντιπάρου όπως επίσης ο κόκορας «πατίδο» ή «πατούδο» (τσιγαρισμένα εντόσθια, κεφαλοτύρι και κανελογαρίφαλα), το αγριοκούνελο, τα ντόπια τυριά, τα παραδοσιακά μπουρεκάκια ή ραβιόλια (αποκριάτικα πιτάκια με γέμιση από γλυκιά μυζήθρα, ζάχαρη, μέλι και κανέλα). Χαρακτηριστικά τοπικά πιάτα είναι τα ρεβίθια που ψήνονται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο, τα σαλιγκάρια γιαχνί ή τους καραβόλους με σκορδαλιά, η λιαστή γούνα (παστό σκουμπρί) και τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά. Οι λιαστές μαρίδες, ο αστακός με λάδι και λεμόνι και η κακαβιά με άσπρο ζουμί είναι πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Τοπικά προϊόντα είναι η τσικουδιά, η σούμα, διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα και από τυριά το κεφαλοτύρι, η ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι. Είναι το δεύτερο οινοπαραγωγικό νησί των Κυκλάδων μετά τη Σαντορίνη όπου παράγονται λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά.