Άνδρος

ΑΝΔΡΟΣ - Η ΝΗΣΟΣ Η ΕΚΠΑΓΛΟΣ

Η Άνδρος, ή Υδρούσα όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα λόγω των πολλών νερών της, συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα. Η Άνδρος αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και οικονομικά κέντρα στην αρχαιότητα και ανέπτυξε ένα μεγάλο στόλο κάτι που χαρακτηρίζει το νησί μέχρι και σήμερα. Η Χώρα της Ανδρου είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός, με μεγάλη ιστορία και αξιόλογη αρχιτεκτονική. Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού είναι το σπήλαιο στο «Αλαδινό» στο οποίο οι κρεμαστοί βράχοι, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα. Επίσης, το Κάστρο της Άνδρου, από το οποίο μετά το βομβαρδισμό από τους Γερμανούς το 1943, έχουν μείνει μόνο τα ερείπια είναι σημείο αναφοράς.

Αριστερά του κάστρου υπάρχει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός φάρος παγκοσμίως που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα ο οποίος χτίστηκε το 1887. Οι Στενιές, είναι το χωριό των καπετανέων, με τα γραφικά δρομάκια, το κοινόχρηστο πλυσταριό, και το παλιό εργοστάσιο ζυμαρικών με το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων. Η Παλαιόπολη είναι παραλιακός οικισμός στον οποίο σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Άνδρου και ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς. Το κοσμοπολίτικο Μπατσί, είναι το πιο τουριστικό ψαροχώρι της Άνδρου, με μοναδικής ομορφιάς μέρος το Στιβάρι. Το χωριό Πιτροφός, επίσης είναι χτισμένο στην πλαγιά του όρους Πέταλο και εκεί θα βρει κανείς το μουσείο ελιάς.

Τα χωριά Στραπουργιές και Υψηλού είναι δυο καταπράσινα χωριά, κτισμένα στην πλαγιά του όρους Πέταλο, με εκπληκτική θέα προς τη Χώρα. Στον οικισμό Αποίκια, υπάρχει η περίφημη πηγή Σάριζα, το νερό της οποίας θεωρείται ιαματικό. Στο χωριό Αποίκια βρίσκεται επίσης και η ρεματιά της Πυθάρας που  αποκαλείται, σύμφωνα με την παράδοση, και «Νεραϊδότοπος». Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Πύργος του Αγίου Πέτρου στο ομόνυμο χωριό ο οποίος είναι κυλινδρικός και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Το Πάνω Κάστρο, ή Κάστρο της Φανερωμένης, χτίστηκε από το 1207 και βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο. Η αρχαία πόλη της Υψηλής με το ιερό, στο κέντρο της ακρόπολης, αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα ενώ είναι ο μοναδικός οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο.

Οι παραλίες στην Άνδρο απλώνονται σε μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη και μεγάλη σε μήκος παραλιακή ακτογραμμή. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει περισσότερες από 30 διαφορετικές παραλίες αμμώδεις ή βραχώδεις, ερημικές ή οργανωμένες, εύκολα προσβάσιμες ή δυσπρόσιτες. Οι προορισμοί και οι συνδυασμοί τους είναι ουσιαστικά ανεξάντλητοι. Στο στενό του Κάβο Ντόρο είναι η Μικρή & Μεγάλη Πέζα και ο Άγιος Ιωάννης στις Κρεμμύδες. Από τις κοσμικές είναι το Μπατσί, το Νειμποριό, η Χρυσή Άμμος, τα Άχλα και της Γριάς το πήδημα. Επίσης  δημοφιλείς παραλίες είναι η Πίσω Γιάλια, ο Χαλκολιμιώνας, ο Άγιος Πέτρος, οι Αποθήκες μέχρι τις ονειρικές ξανθές παραλίες Ζόρκος, Ατένι, και Βόρη.

Η 'Ανδρος είναι πλούσια σε τοπικά προϊόντα τα πιο γνωστά είναι η αρμεξιά, ο μανούσος και το βωλάκι. Φημισμένα είναι επίσης τα αμυγδαλωτά της με το ανθόνερο, τα καλισούνια, το παστέλι με το θυμαρίσιο μέλι της 'Ανδρου. 'Αλλο ανδριώτικο γλυκό είναι οι παστελαριές, που φτιάχνονται με ξερά σύκα και κανέλα, τα παστιτσάκια και γλυκά του κουταλιού με το πιο ιδιαίτερο τον Λεμονανθό. Υπάρχουν εξαιρετικά ντόπια κρέατα και τυριά, ενώ γυναικείοι σύλλογοι φτιάχνουν ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού και λικέρ. Η 'Ανδρος παράγει επίσης καλό κρασί και προϊόντα από τον μούστο, όπως πετιμέζι, μουσταλευριά, «ξερή», σουτζούκια. Από ποτά αξίζει να δοκιμάσει κανείς την σουμάδα που είναι πολτός αμυγδάλου και σερβίρεται στους γάμους αλλά και το πότζι, ρακί με μέλι και μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα λικέρ από φρόυτα εποχής. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά τοπικά τυριά όπως η κοπανιστή, η πετρωτή από αγελαδινό η κατσικίσιο γάλα, τα βολάκια, το φρέσκο άσπρο τυρί και το μανούσο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by