
ΑΝΑΦΗ - ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ένα από τα νησιά που αποτελούν εκλεκτό προορισμό για λίγους είναι η Ανάφη, ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους ανατολικά της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, την Ανάφη εμφάνισε ο θεός Απόλλωνας από τη θάλασσα για να γίνει το καταφύγιο των Αργοναυτών, όταν αυτοί γύριζαν από την Κολχίδα. Το νησί ονομάστηκε Ανάφη γιατί αναφάνηκε μέσα στη θάλασσα και έκτοτε ο θεός Απόλλωνας λατρεύτηκε ως Αναφαίος. Στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο του Κάλαμου με την υπόλοιπη Ανάφη στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα ή Αναφαίο. H Xώρα της Ανάφης που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, αποτελεί ένα άψογο δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τους ανεμόμυλους που είναι χτισμένοι σε αντικριστές πλαγιές από τον 19ο αι., οι οποίοι αποτελούσαν τα παλιότερα όρια του οικισμού. Σήμα κατατεθέν στη Χώρα είναι το ενετικό κάστρο που κατά το παρελθόν ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό Πέλαγος και τη Σαντορίνη.
Το Κλεισίδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος σε πλαγιά κοντά στο λιμάνι του νησιού με θέα τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά. Ο Γιαλός ή Άγιος Νικόλαος είναι το Λιμάνι του νησιού που κατοικείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο εκκλησάκι. Οι περιοχές Κάλαμος και Ρούκουνας ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 καθώς και ολόκληρο το νησί αποτελεί σημαντική περιοχή για σπάνια ορνιθοπανίδα. Ο βράχος του Καλάμου που μοιάζει με κεφάλι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αναρριχητές και τους ορειβάτες για τα μοναδικά μονοπάτια του. Στο βράχο του Κάλαμου και στις βραχονησίδες Φτενά, Μακριά και Παχιά κάνει φωλιές ο μαυροπετρίτης ένα αποδημητικό γεράκι που ζει στη Μαδαγασκάρη. Επίσης στο νησί φωλιάζει και ο αιγαιόγλαρος ο μόνος γλάρος της Μεσογείου.
Βόρεια του βράχου του Καλάμου που είναι ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά το Γιβραλτάρ ίσως ο πιο τρομακτικός του κόσμου βρίσκεται το Δρακοντόσπηλο. Είναι από τα πιο όμορφα σπήλαια των Κυκλάδων με χρυσοπράσινες αποθέσεις, κολώνες και φυσικές γούρνες, ενώ οι σταλακτίτες βρίσκονται σε στάδιο σχηματισμού. Στο βάθος συνδέεται με άλλο σπήλαιο στη νότια πλευρά του βράχου. Το νησί έχει αρκετές εκκλησίες με σημαντικότερο το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στο όρος Κάλαμος, που πήρε το όνομα του επειδή η εικόνα βρέθηκε δεμένη πάνω σε ένα καλάμι σύμφωνα με την παράδοση. Οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Σταυρού, της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανάσιου αλλά και των Αγίων Αναργύρων είναι μερικές από τις αξιόλογες εκκλησίες. Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στον περίβολο του ναού του στους πρόποδες του όρους Κάλαμος αποτελεί επίσης σημαντικό θρησκευτικό προορισμό.























Στη νότια πλευρά της Ανάφης οι παραλίες είναι αμμουδερές, απάνεμες και πιο δημοφιλείς σε αντίθεση με τη βόρεια πλευρά του νησιού που οι παραλίες είναι πετρώδεις και πιο ήσυχες. Το Κλεισίδι είναι μια χρυσαφένια ακρογιαλιά με κάθαρα κρυστάλλινα νερά ενώ η δημοφιλέστερη παραλία είναι ο Μεγάλος Ρούκουνας, με απέραντη αμμουδιά που την επιλέγουν πολλοί ελεύθεροι κατασκηνωτές. Οι Άγιοι Ανάργυροι με το ομώνυμο κάτασπρο ξωκλήσι στην κορυφή αποτελούν επιλογή για τους γυμνιστές και τους «ερημίτες». Εξίσου απομονωμένη είναι και η παραλία του Μέγα Ποταμού ενώ όμορφες βοτσαλωτές παραλίες το Καλαγκάθι, το Κυπαρίσσι, το Καλτσούνι, η Φλαμουρού, η Βαγιά και τα Πράσσα λίγο πιο δυσπρόσιτες. Η παραλία Καταλιμάτσα είναι μια παραλία που εντυπωσιάζει με τους κόκκινους βράχους ενώ μικραίνει όταν φουσκώνει η θάλασσα. Άλλες γνωστές παραλίες της Ανάφης είναι ο Άγιος Ιωάννης, το Μοναστήρι, η Χάλαρα, η Βρύση και το Λιβόσκοπο.
Η τοπική κουζίνα της Ανάφης έχει να επιδείξει πληθώρα από παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να δοκιμάσει αστακομακαρονάδα, ζαφορά, πετρομπάρμπουνο και ντόπιο κατσικάκι στο φούρνο. Τα κουλουρίδια και τα λουκάνικα είναι φτιαγμένα από χοιρινό κρέας και αρωματικά βότανα. Για τους λάτρεις του γλυκού προσφέρονται παραγεμιστά (πιτάκια με μέλι και σουσάμι), ξεροτήγανα, κουφέτο (με αμύγδαλο και μέλι, που προσφέρονται σε γάμους και βαφτίσια), σησαμόμελο και μελιτερά. Το νησί παράγει εξαιρετικά προϊόντα, όπως θυμαρίσιο μέλι, κάπαρη, μπαλόθια, ζαφοριστό ψωμί, λαδοτύρι, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, θρούμπι, καπαρόφυλλα, σταμναγκάθι και κρίταμα. Στην Ανάφη παράγεται επίσης μια σπάνια ποικιλία κρασιού το στροφυλιάτικο ενώ ευδοκιμεί αυτοφυώς και η ζαφορά ο γνωστός σε όλους κρόκος που δίνει μοναδική γεύση στα πιάτα που χρησιμοποιείται.