Αμοργός

ΑΜΟΡΓΟΣ - ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων αμέσως μετά τις Μικρές Κυκλάδες ένα νησί με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μοναδική άγρια ομορφιά. Δικαιολογημένα είναι το νησί που ενέπνευσε για τα γυρίσματα του μεγαλύτερου μέρους της ταινίας “Το Απέραντο Γαλάζιο” το 1988. Διαθέτει δυο φυσικά λιμάνια τα Κατάπολα της Χώρας και την Αιγιαλή ενώ αποτελεί ένα από τα νησιά που φημίζονται για την πεζοπορία στα μονοπάτια τους καθώς διαθέτει 7 κύριες διαδρομές την Παλιά Στράτα, το Φωτοδότη, την Ιτώνια, την Μελανία, το Παν, το Βαλσαμίτη και την Ευαγγελίστρια. Η Χώρα της Αμοργού η πρωτεύουσα του νησιού είναι μία από τις ομορφότερες χώρες των Κυκλάδων με το βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα και το κυκλαδίτικο λευκό των σπιτιών με τις βουκαμβίλιες στις αυλές να μαγεύουν. Στη Χώρα βρίσκεται ο Πύργος του Γαβρά, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού αλλά και οι μοναδικοί ανεμόμυλοι που δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Στην πλατεία Καλογέρικου μπορεί κανείς να κάνει μια βόλτα στα μαγαζιά και να απολαύσει  την πανέμορφη θέα προς το Αιγαίο.

Η Αιγιάλη είναι ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού που περιβάλλεται από το επιβλητικό όρος Κρίκελο και τα τρία χωριά Ποταμός, Λαγκάδα, Θολάρια. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι υπάρχει και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους είναι λάτρεις της φύσης. Το χωριό Ποταμός ξεχωρίζει με τις καμάρες, τα στενά σοκάκια και την  πλακόστρωτη πλατεία «Λόζα» που αποτελεί πόλο έλξης. Τα Θολάρια εντυπωσιάζουν με τη γνήσια αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει στο χωριό. Η Λαγκάδα είναι ένας  γραφικός οικισμός χτισμένος ανάμεσα στις βουνοπλαγιές ιδιαίτερα δημοφιλής για τα πολιτιστικά μνημεία του που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Τα Κατάπολα αποτελούν το φυσικό λιμάνι του νησιού και περιλαμβάνουν τους οικισμούς Ραχίδι και Ξυλοκερατίδι. Το όνομά τους το οφείλουν στις λέξεις «Κάτω πόλη» και πριν την είσοδο στο λιμάνι βρίσκεται το δεύτερο κάμπινκ του νησιού. Στην Κάτω Μεριά συναντάει κανείς τα χωριά Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα που συνθέτουν την ήρεμη πλευρά του νησιού.

Η Μινώα στο λόφο των Κατάπολων αποτελεί μία από τις 3 αρχαίες πόλεις της Αμοργού όπου σύμφωνα με την παράδοση ήταν το θερινό ανάκτορο του Μίνωα. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους της πόλης, του γυμνασίου, του σταδίου και του ναού του Διονύσου. Ο ιστορικός πύργος του Γαβρά στη Χώρα είναι χτισμένος κοντά στην κεντρική πλατεία την Λόζα και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος. Σήμερα στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή της Αμοργού. Ο πύργος Αγίας Τριάδας (ή πύργος του Βασίλη) είναι το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της Αμοργού. Λόγω της θέσης του, μπορούσε να ελέγχει την πρόσβαση στο λιμάνι και να επικοινωνεί με άλλους πύργους μέσω φωτεινών σημάτων. Η Αμοργός αποτελεί έναν  σημαντικό προορισμό για προσκύνημα με ξεχωριστό προορισμό το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στα νότια βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη μια εκκλησία με θολωτή σκεπή γνωστή για την πηγή του Bαλσαμίτη από την οποία αναβλύζει αγίασμα.

Οι παραλίες φημίζονται για τα καταγάλανα νερά και τις κρυψώνες τους ενώ μπορεί να βρει κανείς και παραλίες γυμνιστών. Λίγες είναι οργανωμένες ενώ οι περισσότερες είναι προσβάσιμες είτε με τα πόδια είτε με καραβάκι. Η παραλία Αγία Άννα είναι η πιο διάσημη καθώς εκεί γυρίστηκε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» σ’ ένα τοπίο μοναδική φυσικής ομορφιάς με απότομα βράχια. Ο Μούρος έχει γαλάζια βαθιά νερά, εντυπωσιακά βράχια και έναν εντυπωσιακό βυθό με σπηλιές που μαγεύουν. Το Μαλτέζι είναι από τις ελάχιστες οργανωμένες παραλίες με αμμουδιά, ρηχά νερά, και πρόσβαση μόνο από μονοπάτι ή με το καραβάκι από τα Κατάπολα. Ο Άγιος Παύλος είναι μια μικρή χερσόνησος με βότσαλο απ’ όπου φεύγουν τα καραβάκια που πηγαίνουν στη Νικουριά, ένα μικρό ακατοίκητο νησί με δύο πανέμορφες παραλίες. Η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού που οδηγεί στην απομονωμένη παραλία του Λεβροσού. Ο Όρμος της Καλοταρίτισσας είναι μια οργανωμένη αμμώδη παραλία απ’ όπου ξεκινούν τα καραβάκια που πηγαίνουν στην παραλία της Γραμβούσσας, με τη λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Το παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι το πατατάτο-κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Το ψητό της Λαμπρής κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, ψημένο στο φούρνο και η φάβα ή «μαγείρεμα» όπως λέγεται από τους είναι επίσης τοπικά πιάτα. Μεγάλη παράδοση της Αμοργού αποτελεί και το παστέλι ένα γλύκισμα που μοιράζουν στους γάμους. Το σήμα κατατεθέν του νησιού δεν είναι άλλο από την ψημένη ρακή ένα ποτό που συνοδεύει κάθε γιορτή, γάμο, χορό σε όλο το νησί. Η διαφορά είναι στη δοσολογία μίγματος μελιού, κανέλας και γαρυφάλλου ή γλυκάνισου κατά τη παρασκευή της. Προς τιμήν του Αγίου Παύλου φτιάχνουν ανήμερα ένα ψωμί από σταρένιο και κριθαρένιο αλεύρι το οποίο κάνουν παξιμάδια τους γνωστούς ως παύλους. Πολύ νόστιμα είναι τα ξεροτήγανα του νησιού, περίτεχνα διπλωμένα σαν ανθισμένα λουλούδια και τα χορτοπιτάκια με τραγανό φύλλο και γέμιση από σέσκουλα, κρεμμυδάκια, μάραθο και δυόσμο.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by