Κάσος

ΚΑΣΟΣ - ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Η Κάσος είναι το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου το οποίο αποτελεί ιδανικό τόσο καλοκαιρινή όσο και για φθινοπωρινή απόδραση. Είναι ένα βραχώδες νησί ανάμεσα στα βορειοδυτικά παράλια της Κρήτης και την Κάρπαθο με πολλές φυσικές ομορφιές, ζωντανές παραδόσεις, πανάρχαια ιστορία και λίγες αμμώδεις παραλίες. Αποτελείται από πέντε χωριά το λιμάνι του Φρυ, την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, τη διάσημη για το πανηγύρι της Παναγία και το Πόλι την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Το Φρυ είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού που βρίσκεται στο κέντρο των χωριών γύρω από τον κόλπο της Mπούκας το οποίο έχει σχήμα φρυδιού απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Τα περισσότερα σπίτια είναι δίοροφα και διατηρούν την παλαιά μοναδική αρχιτεκτονική ενώ υπάρχουν πολλά παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά που αποτελούν μοναδικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα. Σημαντικό αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα προστάτη του νησιού του 20ου αιώνα που διαθέτει ένα μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και περίτεχνο καμπαναριό με ρολόι. Η Αρχαιολογική Συλλογή του νησιού στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού δημαρχείου ενός διατηρητέου κτιρίου με στοιχεία κασιώτικης αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά κειμήλια και λαογραφικό υλικό.

Η Αγία Μαρίνα είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού γραφικός με εντυπωσιακά αρχοντικά καπετανόσπιτα που δημιουργούν εικόνες μιας άλλης εποχής. Γραφικά σοκάκια, εκκλησιες με γαλάζιους τρούλους και καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι είναι μερικά από τα κυκλαδίτικα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Μέσα από ένα μονοπάτι μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ιερό σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας ένα σημαντικό  τόπο λατρείας από τα μυκηναϊκά χρόνια και καταφύγιο από πειρατές του οποίου το σπήλαιο έφερε στο φως μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το Αρβανιτοχώρι του 16ου αιώνα στους πρόποδες των βουνών μαγεύει με τα υπέροχα αρχοντικά και τα λευκά σπίτια με τις χαρακτηριστικές ανθισμένες αυλές. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί το ξεχωριστό Λαογραφικό Μουσείο που είναι ένα παραδοσιακό σπίτι που αναπαριστά τον τρόπο ζωής του νησιού μέσα από καθημερινά αντικείμενα και έργα λαϊκής τέχνης. Στην πλατεία βρίσκεται το φημισμένο καφενείο της «Μαρούκλας» και μέσα από το μονοπάτι φτάνει κανείς στην παραμυθένια εκκλησία της Παναγίας της Ποταμίτισσας, χτισμένη ψηλά στο βουνό μέσα σε μια φυσική σπηλιά. Η Παναγία είναι ένας παραθεριστικός οικισμός πάνω από τον Eμπορειό που είναι το παλαιό λιμάνι του νησιού με την ομώνυμη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πρωτεύουσα του νησιού στην αρχαιότητα είναι το Πόλι χτισμένο στο λόφο με θέα στο Φρυ, την Aγία Mαρίνα και την Παναγία. Στον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τα λείψανα της ακρόπολης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η κοιλάδα του Άργους, το σπήλαιο Σελάι, οι μονές του Aγίου Γεωργίου στις Xαδιές και του Aγίου Mάμαντος με θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Αν έχει σκάφος κανείς μπορεί να  επισκεφτεί τις παραλίες στην πίσω πλευρά του νησιού που δεν είναι προσβάσιμες.  Στη διαδρομή περνώντας από τις Καμάρες μπορεί να συναντήσει κανείς αρκετές φώκιες. Η Κάσος διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα  απότομες, με βράχια, για βουτιές, με άμμο, για θαλάσσιες δραστηριότητες, μικρές ή μεγάλες, οργανωμένες ή ερημικές. Οι περισσότερες για να τις επισκεφτεί κανείς χρειάζονται μετάβαση με καΐκι. Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται στο νησάκι Αρμάθια, και λέγεται Μάρμαρα έχει χρυσή αμμουδιά, πρασινογάλαζα νερά, τρίμματα από κοράλια, φόντο μαρμαρόπετρα και είναι ιδανική για όσους κάνουν βουτιές. Το Αυλάκι και τα Τριτά είναι παραλίες για λίγους, αφού θα φτάσετε έπειτα από περπάτημα μιας ώρας.

Η Κοφτερή δίπλα στο Λιμάνι είναι ιδανική για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο καθώς απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από τον Εμπορειό την πιο "τουριστική" παραλία του νησιού με το διάσημο ταβερνάκι που προσφέρει μοναδικά θαλασσινά. Η Χέλαρτος είναι ένας κόλπος στην πίσω πλευρά του με θέα το Λιβυκό πέλαγος.  Η Αντιπέρατος είναι τέσσερις παραλίες που δημιουργήθηκαν έπειτα από μια νεροποντή από τους ποταμούς που ξεχύθηκαν από τα βουνά. Η πρώτη προσεγγίζεται με αυτοκίνητο ενώ οι υπόλοιπες με πεζοπορία. Τα Τριτά είναι μια παραλία προσβάσιμη από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μέσα από μια διαδρομή που διασχίζει ένα ξεροπόταμο. Μια πέτρινη καμάρα προσφέρει μια ευχάριστη στάση για βουτιές. Το Αυλάκι είναι η πιο δύσκολα προσβάσιμη παραλία καθώς για να την προσεγγίσεις υπάρχει μόνο ένα άτυπο μονοπάτι πριν την παραλία της Χελάτου που αποτελεί ιδανικό σημείο για βουτιές. Η Αμμούα είναι μια παραλία αρκετά δημοφιλής στην μπροστινή πλευρά του νησιού με θέα τα Αρμάθια που όπως λέει και το όνομά της έχει άμμο. Είναι σχετικά οργανωμένη παραλία όπως και άλλοι μικρότεροι ερημικοί κολπίσκοι του νησιού.

Το νησί παρουσιάζει ποικιλία στην γαστρονομία που οφείλεται στις επιρροές που έχει από Αίγυπτο, Αμερική, Μικρά Ασία, Ιταλία και Κωνσταντινούπολη είτε μέσω κατακτητών είτε μέσω των ναυτικών. Όπως σε κάθε νησιώτικη κουζίνα, έτσι και στην Κάσο πρωταγωνιστούν φαγητά που περιέχουν θαλασσινά με χαρακτηριστικότερο όλων το «σουπιοπίλαφο» που γίνεται με μελάνι φρέσκιας σουπιάς ίσως το πιο μαύρο πιάτο στην παγκόσμια κουζίνα. Τα διάσημα ντολμαδάκια, το πιλάφι με κανέλα, τα κολοκυθοπούλια, τα μπουστιά και μπομπάρια (αρνίσια εντόσθια γεμιστά), ο σκάρος, οι μακαρούνες με σιτάκα, οι ξυλικόπιτες και τα μοσχοπούγγια είναι μερικές από τις τοπικές γεύσεις του νησιού. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να δοκιμάσει επίσης «δρύλλα» αγνό καϊμάκι, κρέμες από αλεύρι («αλευρά» ή «αλευρόαλη») αλλά και το σπάνιο βούτυρο της Κάσου το λεγόμενο «καούλι». Μοναδική εμπειρία στο νησί είναι το παραδοσιακό κασιώτικο γλέντι με την αυθεντική παραδοσιακή μουσική λύρας αλλά και λαούτου, μαντινάδες, χορούς και αυτοσχέδιες ποιητικές συνομιλίες. Χαρακτηριστικά οι Κασιώτες λένε πως «γεννιούνται με τη λύρα στο προσκεφάλι τους και τη μαντινάδα για νανούρισμα»  με τις οποίες περνούν όλη τους τη ζωή και μ’ αυτές και πεθαίνουν.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by