Κάλυμνος

ΚΑΛΥΜΝΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ

Η Κάλυμνος  είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο ιδιαίτερα νησιά των Δωδεκανήσων και ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας ανάμεσα στη Λέρο, στην Κω και τα μικρασιατικά παράλια.  Το νησί της Κάλυμνου είναι γνωστό για την σπογγαλιεία 500 χρόνια περίπου. Στο Βαθύ, σε ένα ύψωμα κοντά στο λιμάνι, δίπλα στο εκκλησάκι της Aγίας Eιρήνης, βρίσκονται τμήματα του πύργου της ελληνιστικής εποχής. Κτισμένο στην κορυφή του λόφου βόρεια του λιμανιού της Πόθιας, είναι το κάστρο της Χρυσοχεριάς που χρησίμευε ως παρατηρητήριο. Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους χώρους της Καλύμνου το οποίο άκμασε από τους γεωμετρικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στον παραθαλάσσιο οικισμό Βλυχάδια βρίσκεται το μουσείο θαλάσσιας ζωής και ευρημάτων στο οποίο παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας, μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων από το θαλάσσιο βασίλειο και πλήθος αμφορέων και αντικειμένων από ναυάγια. Το Ναυτικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής. Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Καλύμνου κατά την αρχαιότητα. Μεγάλο πλήθος ευρημάτων όπως ειδώλια, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων κ.ά. αποδεικνύουν τη λατρευτική χρήση του χώρου.

Η Κάλυμνος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως και η ποικιλία των περίπου 550 διαδρομών, προσφέρει άπειρες δυνατότητες αθλητικής αναρρίχησης. Νότια του νησιού βρίσκεται η παραλία Ακτή, ήρεμη και αμμώδης ενώ δυτικά, απέναντι από την Τέλενδο βρίσκεται ο γραφικός οικισμός Μασούρι με τα άσπρα σπίτια και τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Κοντά στο Μασούρι οι Μυρτιές, ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με όμορφη βοτσαλωτή παραλία 700 μέτρων. Στον οικισμό του Πανόρμου, βρίσκονται το Καντούνι και ο Πλατύς γιαλός, οι πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Βόρεια, στον Εμπορειό, ένα ήσυχο μικρό χωριουδάκι και οι παραλίες λεπτά από εκεί είναι πεντακάθαρες.

Η Κάλυμνος είναι γνωστή ως το «νησί των σφουγγαράδων», λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της σπογγαλιείας και τα σφουγγάρια είναι από τα πιο σημαντικά κέντρα αλιείας σφουγγαριών. Το πιο αυθεντικό προϊόν είναι οι «κρίθινες κουλούρες», ένα είδος παξιμαδιού που αρχικά φτιαχνόταν για τους ναυτικούς που το έπαιρναν μαζί καθώς άντεχε πολύ καιρό χωρίς κάποια συντήρηση. Η Κάλυμνος είναι νησί ορεινό, με επιβλητικά βουνά, που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από αρωματικά βότανα, κυρίως την καλυμνιακή θρίμπη, τη ρίγανη, το θυμάρι, βότανα τα οποία συμβάλλουν για το εκπληκτικό θυμαρίσιο μέλι. Το Μιρμιζέλι είναι μια σαλάτα με παξιμάδια, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, κάππαρη, κρίταμο και κοπανιστή η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από παστές σαρδέλες. Το Μουούρι είναι γεμιστό αρνάκι ή κατσικάκι του Πάσχα που παίρνει το όνομά του από το κεραμικό σκεύος στο οποίο ψήνεται. Η γέμιση γίνεται με δύο ειδών ρύζι, τη συκωταριά, μοσχαρίσιο κιμά, ντομάτα, πελτέ, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by