Χίος

ΧΙΟΣ - ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Η Χίος είναι νησί που απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας και είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Χίου, που λέγεται και Χώρα. Στα βόρεια της Χίου βρίσκεται η οροσειρά Πελιναίο με ψηλότερη κορυφή τον Άγιο Ηλία (1.297 μ.). Η περιοχή των Μαστιχοχωριών είναι ένα ζωντανό μουσείο του λαϊκού μεσαιωνικού πολιτισμού με οικιστική ομορφιά αιώνων. Τα Μεστά, μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς είναι ένα ζωντανό μεσαιωνικό χωριό, με αυθεντική οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως και το χωριό των Ολύμπων. Το Πυργί, είναι φημισμένο για την ιδιαίτερη μεσαιωνική διακόσμηση των σπιτιών του με κονιάματα και γεωμετρικά σχέδια, όπως και τα μεσαιωνικά χωριά Καλαμωτή, Αρμόλια και η Βέσσα. Ο Κάμπος είναι ένας τόπος μοναδικού κάλλους, αληθινής αρχοντιάς και αν η Χίος έχει το προσωνύμιο “Μυροβόλος”, το οφείλει στον Κάμπο. Τα αρχοντικά του Κάμπου, τα οποία είναι εκατοντάδων χρόνων, έχουν χαρακτηριστική κόκκινη πέτρα και βοτσαλωτά δάπεδα.

Τα σπήλαια του νησιού, τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό είναι το Σπήλαιο Ολύμπων και το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος. Ο βράχος της Δασκαλόπετρας, βρίσκεται επάνω από την ομώνυμη παραλία του Βροντάδου, και είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του νησιού καθώς θεωρήθηκε το Σχολείο του ποιητή Ομήρου. Το μεσαιωνικό κάστρο που ανάγεται στα τέλη του 10ου  αιώνα έχει στενά δρομάκια και κτίρια ποικίλων εποχών. Ο Ανάβατος, ο γνωστός Μιστράς είναι κτισμένος πάνω από έναν απότομο γκρεμό και είναι το σημείο που γράφτηκε ένα από τα κομμάτια της ιστορίας του νησιού, στην επανάσταση του 1821 και στις σφαγές του 1822. Τα κάτω Φανά πήραν το όνομα τους επειδή σε αυτό το σημείο αποκαλύφθηκε η Δήλος στη Λητώ. Πρόκειται για τόπο λατρείας που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Χαλκοκρατίας. Ευρήματα που μαρτυρούν τον πλούτο της περιοχής όπως αγγεία, νομίσματα, μεταλλικά αντικείμενα και αγαλματίδια από φαγεντιανή βρέθηκαν στα Κάτω Φανά και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Ο Εμπορειός με τον αρχαιολογικό χώρο του οφείλεται στις αναπτυγμένες εμπορικές δραστηριότητες περασμένης εποχής που πραγματοποιούνταν στο λιμάνι. Η ακρόπολη, το σημαντικότερο στοιχείο του οικισμού, είναι ένας περιτειχισμένος χώρος, ο οποίος διαθέτει ένα μέγαρο και το ναό της Πολιούχου της Αθηνάς. Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Χίου και παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι πρόκειται για οθωμανικό τέμενος, ονομαζόμενο και Μετζιτιέ Τζαμί, που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, με χορηγία του σουλτάνου Αβδούλ Μετζίτ. Τα Αγιάσματα στη βόρεια Χίο είναι γνωστά για τα ιαματικά λουτρά τους και τις υδροθεραπείες. Περιλαμβάνουν υδροθεραπευτήριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν κοντά στην παραλία.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι οι πάνω από 90 καταγεγραμμένες παραλίες που αναδεικνύουν το νησί σε έναν από τις κορυφαίους προορισμούς στο Αιγαίο. Τα Μαύρα Βόλια είναι μία από τις ωραιότερες και πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού και του Αιγαίου με μεγάλα μαύρα βότσαλα που προέκυψαν από έκρηξη ηφαιστείου. Κοντά στο Πυργί βρίσκονται τα Βρουλίδια δίπλα στο ακρωτήριο Ουρά μια από τις γραφικές και σπάνιας φυσικής ομορφιάς παραλία με τα γαλάζια νερά και τα βράχια που της προσδίδουν εξωτικό χαρακτήρα. Η Κώμη είναι από τις ομορφότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού που προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες. Δίπλα στην παραλία του Μυρσινιδίου, είναι η παραλία των Γλάρων μια από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες. Στο μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας βρίσκεται η παραλία του Μερσινιδίου μια παραλία με κρυστάλλινα, νερά και φυσική ομορφιά.

Η Χίος είναι ένα νησί με πλούσιο έδαφος που ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο στο νησί της Χίου παράγεται η μαστίχα, το μοναδικό προϊόν σήμα κατατεθέν. Ευδοκιμεί μόνο σε 21 χωριά της Νότιας Χίου, τα Μαστιχοχώρια και έχει δεκάδες ιδιότητες. Πέρα από τη μαστίχα, η Χίος είναι γνωστή επίσης για τις ποικιλίες εσπεριδοειδών, με κυριότερο το χιώτικο μανταρίνι. Τα χιώτικα γλυκά του κουταλιού είναι φημισμένα και φτιάχνονται από καρπούς εσπεριδοειδών όπως μανταρίνι, πορτοκάλι, νεράντζι, από τον ανθό του τριαντάφυλλου ή από άνθη λεμονιάς, από φιστίκι, συκαλάκι ή μελιτζανάκι. Το μαστέλο είναι χιώτικο λευκό τυρί από πλήρες παστεριωμένο αγελαδινό ή πλήρες κατσικίσιο γάλα που παράγεται στο νησί. Ο τραχανάς, οι χυλοπίτες και τα χειροποίητα μακαρόνια με συνταγές παραδοσιακές όπως ανατολίτικα στριφτάρια, που είναι αρωματισμένα με μπαχαρικά, τα ρακένια με γλυκάνισο ή τις χυλοπίτες μαστίχα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by