Θάσος

ΘΑΣΟΣ - ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Η Θάσος είναι ένα πανέμορφο νησί στο Βόρειο Αιγαίο με υπέροχες παραλίες που εκτός από φυσική ομορφιά, διαθέτει και πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό. Προϊστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μοναστήρια, εκκλησίες, χωριά ορεινά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού,  αλλά και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του. Το όνομα της το πήρε από τον Θάσο, το γιο του Φοίνικα βασιλιά, Ανηγόρα. Η Θάσος διαθέτει 22 χωριά και οικισμούς, με ανεπτυγμένα ορεινά αλλά και παράκτια χωριά. Ο Λιμένας, είναι το κύριο λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού. Στον Ποτό, το τουριστικό κέντρο της Θάσου υπάρχουν καταδυτικές σχολές για όσους επιθυμούν μοναδικές εμπειρίες.

Το αρχαιολογικό μουσείο, είναι ένα από τα αξιολογότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας, όπως και το μουσείο Πολύγνωτου Βαγή έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα. Πάνω από την αρχαία αγορά βρίσκεται η Ακρόπολη με τα μαρμάρινα τείχη που αποτέλεσε την έσχατη άμυνα σε περίπτωση ανάγκης, το οποίο το χρησιμοποιούσαν ακόμα κι ως θησαυροφυλάκιο όπου φύλαγαν τα πλούτη της πόλης. Η αρχαία αγορά η οποία αποτέλεσε το εμπορικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού, ανακαλύφθηκε από την γαλλική αρχαιολογική σχολή κατά την περίοδο 1948-1955 και πρόκειται για την καρδιά της αρχαίας πόλης της Θάσου. Το αρχαίο θέατρο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.χ. και το 1921 ανακαλύφτηκε το κοίλο του θεάτρου, η ορχήστρα, οι πάροδοι και ένα τμήμα της σκηνής.

Το Καλογερικό που κοσμεί το παλιό λιμανάκι του Λιμένα είναι ένα διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από το δήμο της Θάσου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το λαογραφικό μουσείο Καλλιράχης είναι η κατοικία του καπετάνιου, ένας χώρος του οποίου η διαρρύθμιση και η επίπλωση αναπαριστά ένα παραδοσιακό σπίτι της Θάσου με παραδοσιακά έπιπλα και υφαντά. Το παλατάκι που χτίστηκε το 1903 αποτελούσε τα γραφεία της εταιρείας Speidel που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία. Είναι ένα διώροφο κτήριο το οποίο έχει πύργους στις άκρες του. Το αρχαίο ωδείο της εποχής του Αδριανού βρίσκεται στο Λιμένα και συνδέεται με την αρχαία αγορά. Χαρακτηριστικό του αρχαίου θεάτρου του οποίου σώζονται οι 3 πρώτες σειρές είναι η ορχήστρα που καλύπτει τα 2/3 του κύκλου.

Οι παραλίες της Θάσου είναι από τις πιο όμορφες στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη καθώς φημίζονται για τα γαλαζοπράσινα νερά τους ενώ στην πλειοψηφία τους είναι ρηχές, ιδανικές για οικογένειες και προσφέρονται για θαλάσσια παιχνίδια, ενώ υπάρχουν ακτές με βαθύτερα νερά. Στην πλειοψηφία τους οι παραλίες στη Θάσο είναι οργανωμένες και διακρίνονται από υψηλό επίπεδο υπηρεσιών κάθε είδους, ενώ αρκετές έχουν βραβευτεί και με γαλάζια σημαία. Η Αλυκή είναι μία από τις πιο γνωστές παραλίες στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού η οποία αποτελείται από δυο κόλπους και είναι δημοφιλής προορισμός στο νησί. Η Χρυσή αμμουδιά μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και πολύ κοντά σε αυτήν βρίσκεται η Χρυσή ακτή ακόμα μία υπέροχη παραλία. Η Σαλιάρα με τα πιο καθαρά και γαλάζια νερά βρίσκεται πολύ κοντά στον λιμένα και αξίζει σας προορισμός για τους λάτρεις της θάλασσας.

Ο Παράδεισος είναι μια παραλία η οποία μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν παραλία γυμνιστών, η οποία έχει την πιο ψιλή και χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία Βαθύ, 8 μόλις χλμ. από το Λιμένα, είναι ένας κορυφαίος προορισμός με ξανθιά, ψιλή αμμουδιά, άσπρο βότσαλο και πεύκα κρέμονται έως τη θάλασσα. Η Γκιόλα είναι μια φυσική λιμνοθάλασσα που μοιάζει με πισίνα μέσα στους βράχους, το νερό είναι πιο ζεστό από της θάλασσας, αφού ανανεώνεται σιγά-σιγά με κάθε κύμα της. Σε απόσταση 4 χλμ. από το «Κάστρο» Λιμεναρίων, βρίσκονται οι καταρράκτες των Αγίων Αποστόλων που χύνονται από ύψος 3,5 μέτρων και διασχίζουν του ορεινούς όγκους, παράλληλα σε μονοπάτια από πεύκα, βελανιδιές, έλατα και πλατάνια προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις. Η Σκίδια μετά τη χερσόνησο της Αλυκής σε απόσταση 33 χλμ. από το Λιμένα είναι ένας μικρός κολπίσκος με καταπληκτικά νερά, λευκά βράχια, πεύκα, ιδανική για καταδύσεις. 

Η Θάσος έχει πολλές υγιεινές και νόστιμες επιλογές φαγητού χάρη στην πλούσια βλάστηση και το πολύ εύφορο κλίμα της. Η παραγωγή ελαιόλαδου αποτελεί τη δεύτερη πηγή εισοδήματος μετά την τουριστική βιομηχανία για πολλούς Θασίτες για το λόγο αυτό η ελιά θεωρείται ευλογημένο δέντρο. Οι αυθεντικές «θρούμπες» ελιές, με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι γνωστά πέρα από τα σύνορά της χώρας. Το μέλι είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα που παράγονται από την αρχαιότητα για το λόγο αυτό η Θάσος υπήρξε και παραμένει κέντρο μελισσοκομίας. Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται στη Θάσο με γνήσιο θασίτικο μέλι που παράγεται από ντόπιους μελισσοκόμους έτσι όλα τα γλυκά του κουταλιού έχουν μια ξεχωριστή και μοναδική γεύση με πιο γνωστό το καρυδάκι. Άλλα γλυκά του κουταλιού είναι το σύκο, το κολοκύθι, το πορτοκάλι, το τριαντάφυλλο και το κυδώνι.

Το τσίπουρο είναι μια παραλλαγή της ρακής στο οποίο προσθέτουν αρώματα από γλυκάνισο και διάφορα φρούτα που προσδίδουν μια πιο ήπια και φρουτώδη γεύση. Η παραγωγή κρασιού κατά την αρχαιότητα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού και θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας. Τη μεγάλη ιστορία μαρτυρούν οι νόμοι που βρέθηκαν χαραγμένοι σε μαρμάρινες επιγραφές και αφορούν στην εμπορία του κρασιού. Ονομαστή και με προστατευμένη ονομασία προέλευσης είναι η φέτα Θάσου που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα αλλά και το παραδοσιακό κασέρι Θάσου. Το θασίτικο μάρμαρο, γνωστό για την λευκότητα και την στιλπνότητά του, χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρείτε ακόμη, περιζήτητο, σε όλο τον κόσμο και ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει το Αρχαίο λατομείο της Αλυκής, προστατευμένη πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού περιοχή.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by