Σαμοθράκη

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Η  Σαμοθράκη γνωστή ως «Ιερό Νησί», ξεχωρίζει με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πλατάνια κοσμούν την κεντρική πλατεία. Σαμοθράκη στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «Ψηλή Θράκη» καθώς η κορυφή του όρους Σάος έχει υψόμετρο 1610 μέτρα. Χαρακτηριστική είναι η φυσική ομορφιά, η σπάνια πανίδα και τα ρυάκια με τους καταρράκτες. Είναι παγκοσμίως γνωστή χάρη στο διάσημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενεί το αντίγραφο της. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Χώρα πάνω από την Καμαριώτισσα που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Σάος με το μεσαιωνικό κάστρο. Η Καμαριώτισσα που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός οφείλει το όνομά της στην εκκλησία του χωριού που φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας από τις Καμάρες. Σημαντική είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες των Πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης.

Ο οικισμός της Παλαιόπολης είναι ένας παραθεριστικός προορισμός με σπίτια χτισμένα στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Είναι ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος  του νησιού που τελούνταν τα φημισμένα Καβείρια Μυστήρια. Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεσαιωνικοί πύργοι των Gattilusi, που συνέβαλαν στην προστασία του νησιού. Ο Προφήτης Ηλίας είναι το πιο ορεινό χωριό της Σαμοθράκης με θέα που φτάνει ως το Άγιο Όρος. Το χωριό είναι ονομαστό για το ντόπιο κατσικάκι που μαγειρεύεται με παραδοσιακό τρόπο και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τους επισκέπτες που αναζητούν μοναδικές γεύσεις. Ο Ξηροπόταμος είναι χτισμένος κατά μήκος του ρέματος του Ξηροπόταμου, που είναι και το μεγαλύτερο της περιοχής που σχηματίζει και ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια της Σαμοθράκης.

Τα Θέρμα είναι ένα από τα πιο τουριστικά κέντρα του νησιού από όπου ξεκινά η ανάβαση στην κορυφή του Σάου, η πεζοπορία από το Φονιά ως την  Κλείδωση τις όχθες του γνωστότερου χειμάρρου και τις πιο δημοφιλείς βάθρες της Σαμοθράκης. Ο οικισμός Καρυώτες αποτελείται από δύο γειτονιές, τους Κάτω Καρυώτες και τους Άνω Καρυώτες που προσφέρουν απλόχερα την μοναδική φυσική ομορφιά του νησιού. Το Λάκκωμα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που διατηρεί τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα χτισμένο μέσα στους ελαιώνες της Σαμοθράκης. Στην περιοχή υπάρχουν τρεις παλιοί λαδόμυλοι του 20ου αιώνα, που είναι δείγματα σαμοθρακιώτικης πρωτοβιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Πολύ κοντά βρίσκεται και το ξωκλήσι της Παναγίας Κρημνιώτισσας με τη μοναδική θέα. Τα Αλώνια είναι ένα αγροτικό χωριό στην παραλία του οποίου υπάρχει ένα αλιευτικό καταφύγιο. Εκεί βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια η Μονή Αγίου Αθανασίου που αποτελεί μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Το νησί έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Τα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα είναι χτισμένα ανάμεσα στα πλατάνια και πρόποδες του βουνού γνωστά με το όνομα Λουτρά. Δημιουργούνται από τη θειούχα πηγή θερμοκρασίας έως και 60 βαθμούς κελσίου και φιλοξενούνται στο Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο που υπάρχουν χωριστές μπανιέρες για άντρες και γυναίκες. Η παραλία Παχιά Άμμος, είναι από τις παραλίες με άμμο και μοναδική θέα την Ίμβρο και την Τένεδο ενώ ο Βάτος είναι μια παραλία που η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι. Οι Κήποι έχουν βαθιά νερά και μαύρα βότσαλα και φυσικά οι βάθρες που είναι  ένας θησαυρός με μικρές πισίνες που σχηματίζουν οι καταρράκτες η Γριά Βάθρα και ο Φονιάς. Η παραλία Πύργος του Φονιά και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο με τον χαρακτηριστικό μεσαιωνικό Πύργο, που στέκει μισοερειπωμένος. Στην περιοχή εκβάλει ο χείμαρρος Φονιάς, από τους μεγαλύτερους της Σαμοθράκης.

Φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να επισκεφτεί την Σαμοθράκη χωρίς να δοκιμάσει το σήμα κατατεθέν του νησιού που είναι το κατσικάκι σε πολλές παραλλαγές στη σούβλα, μαγειρευτό ή στη λαδόκολλα με ντόπια τυριά. Άλλες νόστιμες επιλογές είναι η φασολάδα τσιγαριαστή, τα γιαπράκια με γιαούρτι και πολλά ακόμα μαγειρευτά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Πεντανόστιμο είναι επίσης το χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και τα επτάζυμα παξιμάδια ενώ ξεχωριστή επιλογή είναι το ψωμί με μαγιά από ρεβίθι. Στα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού βρίσκονται το λάδι, οι ελιές, τα τοπικά τυριά όπως η μυζήθρα και το ξεροτύρι και το μέλι ανθέων που είναι ακατέργαστο και ο βασιλικός πολτός Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς να δοκιμάσει τα γλυκά του κουταλιού όπως το βύσσινο, το πετροκέρασο, το κυδώνι, το καρυδάκι, το βερίκοκο, το αγριόσυκο και το άγριο δαμάσκηνο το οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν πράουστο και φτιάχνεται μόνο στη Σαμοθράκη. Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι το πραούστο που φτιάχνεται από έναν καρπό σαν κορόμηλο και το όνομα του βγαίνει από τη φράση «πριν τον Αύγουστο», που είναι η περίοδος που μαζεύονται τα συγκεκριμένα φρούτα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by