Σάμος

ΣΑΜΟΣ - ΕΝΑ ΜΩΣΑΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Η Σάμος βρίσκεται ανατολικά του Αιγαίου πελάγους κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας και η πρωτεύουσα της είναι η Σάμος ή Βαθύ. Η πρωτεύουσα είναι χτισμένη σ’ ένα πανέμορφο κόλπο με κεντρικό σημείο την πλατεία Πυθαγόρα, από το 1864. Κοντά στην πόλη της Σάμου είναι το Βαθύ ένα από τα παλαιότερα χωριά, που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τα πανέμορφα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές γειτονιές του. Το Καρλόβασι, το εμπορικό κέντρο του νησιού διαθέτει μεγάλο λιμάνι και εξαιρετική αγορά. Στο Καρλόβασι είναι τα Σεϊτάνια όπου βρίσκει καταφύγιο η φώκια Monachous Monachous και οι καταρράκτες αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο. Το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο και η αρχαιολογική, πολιτισμική και ιστορική του σημασία είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια, αφού από την UNESCO έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας.

Στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα. Γραφικό, με μοναδικές παραλίες είναι το Κοκκάρι από τους ομορφότερους προορισμός στη Σάμο που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο και η βλάστηση φθάνει μέχρι τις ακρογιαλιές. Ο Μαραθόκαμπος είναι κτισμένος στους πρόποδες του Κέρκη γύρω από τον ομώνυμο κόλπο κοντά στη σπηλιά του Πυθαγόρα όπου σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε καταφύγιο ο Πυθαγόρας, όταν τον καταδίωκε ο Πολυκράτης. Δυτικά βρίσκεται το Κακοπέρατο σπήλαιο, με εσωτερικό που κοσμείται από θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι Μανωλάτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε ορεινή καταπράσινη  περιοχή και έχει θέα προς τη Μικρά Ασία. Η Άμπελος είναι ένα παραδοσιακό χωριό, το οποίο περιβάλλεται από πράσινο και πολλούς αμπελώνες.

Οι Μυτιληνιοί είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόλογα χωριά αμφιθεατρικά στη μέση της κοιλάδας του Χησίου και έχει έξι εκκλησίες και πολλά εξωκλήσια. Ο οικισμός του Ηραίου, που αποτελεί μέρος της κοινότητας Παγώνδα, βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου. Η Υδρούσσα στη βορειοδυτική Σάμο και είναι χτισμένη μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον με δάση, αμπέλια και τρεχούμενα νερά. Το χωριό Πλάτανος είναι χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο στο όρος Καρβούνη, ανάμεσα σε δάση και αμπέλια. Η Καστανιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Κέρκη, σε μια περιοχή με τρεχούμενα νερά πυκνή βλάστηση και άφθονες καστανιές. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, ίσως είναι ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας, συζύγου του Δία.

Το Κουσάντασι είναι ένα δημοφιλές και κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Προσφέρει πλήθος αξιοθέατων όπως τα τείχη της πόλης, το βυζαντινό κάστρο, το νησάκι απέναντι από το Κουσάντασι, το Εθνικό Πάρκο κ.ά. Η γενέτειρα ενός από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας του Θαλή, η Μίλητος υπήρξε μία πόλη της Ιωνίας, κοντά στις εκβολές του Μαιάνδρου ποταμού. Έξω από το Καρλόβασι, βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες της Σάμου που έχουν φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες. Οι πιο γνωστοί υδροβιότοποι της Σάμου είναι ο υδροβιότοπος της Αλυκής, το έλος του Μεσόκαμπου, οι λίμνες Γλυφάδες του Πυθαγορείου και το έλος της Χώρας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού φιλοξενεί συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, κεραμικά, χάλκινα και ξύλινα αντικείμενα από διάφορες εποχές.

Οι παραλίες της Σάμου είναι πάρα πολλές, διαφορετικού στυλ η καθεμία άλλα εξίσου γοητευτικές όλες. Η παραλία Γάγκου είναι ένας όμορφος, κλειστός κολπίσκος με χαρακτηριστικό γεγονός ότι δε βλέπει το ανοιχτό πέλαγος αλλά την ίδια τη Σάμο. Η παραλία Λειβαδάκι κλείνεται από βράχους δεξιά και αριστερά και στο βάθος υπάρχει ένα μικρό νησάκι που σου δημιουργεί την αίσθηση της λίμνης. Το Μεγάλο Σεϊτάνι είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Σάμου η οποία έχει χαρακτηριστεί ως βιολογικό πάρκο καθώς στην περιοχή συχνάζουν οι φώκιες Monachus - Monachus. Το Ποτάμι είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία στο Καρλόβασι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του οικισμού, η οποία δεν προστατεύεται από του βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κύματα όταν επικρατούν μελτέμια. Αμέσως μετά το κοσμοπολίτικο Πυθαγόρειο απλώνεται η περίφημη παραλία του Πυθαγορείου σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. 

Η Σάμος φημίζεται για το μοσχάτο κρασί της, με τη μοναδική του γεύση, την ποιότητα και τα πλούσια φρουτώδη αρώματα. Έχει τιμηθεί με πολλά χρυσά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Ένα άλλο γνωστό προϊόν της Σάμου είναι το μέλι λόγω της μεγάλης βλάστησης από πεύκο και θυμάρι που αφθονούν στο νησί με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Παραδοσιακό ποτό της Σάμου είναι η σούμα «η τσικουδιά της Σάμου» με ένα έντονα μυρωδάτο και διαφανές ρακί. Στο νησί επίσης, καλλιεργούνται βότανα και παράγονται αιθέρια έλαια ανώτερης ποιότητας. Σπεσιαλιτέ της Σαμιώτικης κουζίνας θεωρείται το κατσικάκι σε όλες του τις παραλλαγές όπως πλάτη ψητή, μπούτι με πατάτες ή και κοκκινιστό. Άλλα γνωστά τοπικά φαγητά είναι τα μπουρέκια με κολοκύθα και δερματοτύρι, τσιγαριαστές παπαρούνες με ταραμά, κατιμέρια, μουσταλευριά, πασπαλάς (χοιρινό παστό), κρεμμυδοντολμάδες, ξερές μακαρόνες. Στη Σάμο η τέχνη της αγγειοπλαστικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς περίτεχνα αγγεία πλάθονται στα εργαστήρια αγγειοπλαστικής του νησιού με γνωστότερο την κούπα του Πυθαγόρα.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Created by